Η Προληπτική Ιατρική έχει κύριο σκοπό την προφύλαξη του ανθρώπου από τα διάφορα νοσήματα. Στην πρωτογενή πρόληψη οφείλεται η καταπολέμηση σοβαρών λοιμωδών νόσων με την χρήση εμβολιασμών. Η δευτερογενής πρόληψη περιλαμβάνει προληπτικά check up και έχει ως στόχο την πρώιμη διάγνωση νοσημάτων για την έγκαιρη έναρξη θεραπείας ή μέτρων αποφυγής τους αν δεν έχουν καν εκδηλωθεί. Η τριτογενής πρόληψη τέλος προσπαθεί να μειώσει επιπλοκές και τη σοβαρότητα των συνεπειών μιας πάθησης, να αυξήσει το προσδόκιμο επιβίωσης και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής.
Η ανά τακτά χρονικά διαστήματα προληπτική εκτίμηση της υγείας ενός ανθρώπου είναι βασική μέθοδος πρόληψης, αναφέρεται συχνά ως τσεκάπ, σωστότερα όμως ως περιοδικός προληπτικός έλεγχος. Ο έλεγχος αυτός αποτελεί θεμελιώδη ιατρική πρακτική εδώ και δεκαετίες και αποτελεί μία από τις συχνότερες αιτίες ιατρικών επισκέψεων.
Στόχος του περιοδικού προληπτικού ελέγχου στους ασυμπτωματικούς ενηλίκους είναι η πρόληψη της νοσηρότητας και της θνησιμότητας. Αυτό γίνεται αφενός με τον προσδιορισμό των παραγόντων κινδύνου και την προσπάθεια εξάλειψης των τροποποιήσιμων εξ αυτών, μέσω παρεμβάσεων στον τρόπο ζωής και μέσω της ενδεδειγμένης θεραπευτικής αντιμετώπισης.
Ο Προληπτικός Έλεγχος περιλαμβάνει λήψη ιατρικού ιστορικού, κλινική εξέταση και τέλος εργαστηριακές εξετάσεις που ελέγχουν με τρόπο αξιόπιστο τη συνολική κατάσταση της υγείας και ειδικότερα των ζωτικών οργάνων.