Κινητό 6944697226 Σταθερό 2106448280
Διεύθυνση Αλεξάνδρου Σουτσου 24, 1ος οροφος, Κολωνάκι, Αθήνα
Mobile
Ο γιατρός δέχεται με ραντεβού

Λοιμώξεις Κεντρικών Καθετήρων

Λοιμώξεις Κεντρικών Καθετήρων

Αυτές οφείλονται στη μόλυνση κεντρικών ‘γραμμών’, δηλαδή των φλεβικών καθετήρων που τοποθετούμε σε μεγάλα αγγεία που βρίσκονται στο τράχηλο (σφαγίτιδα φλέβα),

στο θώρακα (υποκλείδια φλέβα, port-a-cath), στο μηρό (μηριαία φλέβα) ή στον αγκώνα (γραμμή PICC). Οι ‘γραμμές’ αυτές είναι απαραίτητες για τη νοσηλεία ασθενών στη ΜΕΘ ή και σε κοινό θάλαμο νοσηλείας όταν πρέπει να χορηγηθούν πολλά φάρμακα ενδοφλεβίως, ή χημειοθεραπεία ή να δοθεί στον ασθενή μεγάλος όγκος υγρών σε μικρό χρόνο (π.χ λόγω αιμορραγίας).

  Ο βασικός παράγοντας κινδύνου για τέτοιες λοιμώξεις είναι η χρήση του φλεβικού καθετήρα, συνεπώς όσο περισσότερο χρησιμοποιείται τόσο περισσότερο κινδυνεύει να αποικιστεί από νοσοκομειακά βακτήρια ή μύκητες. Ο κεντρικός φλεβικός καθετήρας μολύνεται στις περισσότερες περιπτώσεις από βακτήρια που βρίσκονται στο δέρμα του ασθενή ή στα χέρια του προσωπικού που χειρίζεται τη γραμμή.

  Προκαλούνται από σταφυλοκόκκους (Staphylococcus aureus, S. epidermidis) αλλά και από νοσοκομειακά στελέχη Pseudomonas aeruginosa, Klebsiella pneumoniae, Acinetobacter baumanii, Stenotrophomonas maltophila και μύκητες (Candida species). Η διάγνωση τους είναι σχετικά εύκολη, καθώς στις καλλιέργειες αίματος που λαμβάνονται μέσω του κεντρικού καθετήρα βρίσκουμε σχεδόν πάντα το αίτιο.
 
  Η αντιμετώπιση των λοιμώξεων αυτών συνιστάται στην αφαίρεση του μολυσμένου καθετήρα (εκτός ειδικών περιπτώσεων που μπορεί να γίνει προσπάθεια διάσωσης) και στην αντιμικροβιακή – αντιμυκητιασική αγωγή που χορηγείται ενδοφλεβίως για 14 ημέρες.

logo1-teliko.jpg
Αλεξάνδρου Σουτσου 24, 1ος οροφος,
Κολωνάκι, Αθήνα
Πλησίον σταθμών Μετρο (Συντάγματος και Πανεπιστημίου)

kpapanikolaou08@gmail.com
κλείστε το ραντεβού σας

Search