Κινητό 6944697226 Σταθερό 2106448280
Διεύθυνση Αλεξάνδρου Σουτσου 24, 1ος οροφος, Κολωνάκι, Αθήνα
Mobile
Ο γιατρός δέχεται με ραντεβού

Εμβολιασμοί

Εμβολιασμοί

Στους πίνακες μπορείτε να δείτε τα χρονοδιαγράμματα εμβολιασμού παιδιών – εφήβων και ενηλίκων.

Image
Image

http://www.moh.gov.gr/articles/health/dieythynsh-dhmosias-ygieinhs/3207-ethniko-programma-emboliasmwn-efhbwn-amp-paidiwn-2015
http://www.moh.gov.gr/articles/health/dieythynsh-dhmosias-ygieinhs/3208-ethniko-programma-emboliasmwn-enhlikwn


Θα σταθώ στους εμβολιασμούς των ενηλίκων τονίζοντας την αξία των εμβολίων σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμου.

 • Εμβόλιο γρίπης

    Συνιστάται σε όλους τους ενήλικες > 60 ετών, σε όλους όσους πάσχουν από χρόνια νοσήματα ανεξαρτήτου ηλικίας (ομάδες αυξημένου κινδύνου) και σε όλους όσους φροντίζουν ευπαθείς ηλικιωμένους ή βρέφη. Επίσης στις εγκύους που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο αποβολής αν νοσήσουν από γρίπη. Είναι υποχρεωτικό στους επαγγελματίες υγείας. Τέλος, συνιστάται στα παιδιά < 6 ετών αλλά και σε όσους ενήλικες το επιθυμούν για να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τους γύρω τους από τυχούσα σοβαρή νόσηση. Μία δόση ετησίως είναι αρκετή.


 • Εμβόλιο πνευμονιοκόκκου

    Συνιστάται σε άτομα > 50 ετών αλλά και σε όλους όσους πάσχουν από χρόνια πνευμονοπάθεια, καρδιακή ανεπάρκεια, σακχαρώδη διαβήτη ή άλλη ανοσοκατασταλτική νόσο ανεξαρτήτου ηλικίας. Συνιστάται να γίνεται πρώτα το συζευγμένο 13-δύναμο εμβόλιο (μία δόση) και μετά από 2 μήνες το πολυσακχαριδικό 23-δύναμο (που απαιτεί επανάληψη μετά 5 έτη).

 • Εμβόλια Ανεμευλογιάς – Έρπητα Ζωστήρα

  Το εμβόλιο Ανεμευλογιάς συνιστάται σε όλους τους ενήλικες που δεν έχουν εκτεθεί στην ανεμευλογιά και γίνεται σε μία δόση.
    Το εμβόλιο Έρπητα Ζωστήρα είναι επίσης μία δόση και συνιστάται σε όλους τους ενήλικες > 60 ετών που έχουν εκτεθεί ως παιδιά στην ανεμευλογιά και άρα είναι πιθανό να εμφανίσουν κάποια στιγμή αναζωπύρωση του ιού ως έρπητα ζωστήρα. Πρόκειται για τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού. Το εμβόλιο γίνεται ακόμα και αν κάποιος έχει εμφανίσει ήδη έρπη ζωστήρα.
 • Εμβόλια μετά Σπληνεκτομή

    Η αφαίρεση του σπληνός είτε μετατραυματική (π.χ λόγω τροχαίου ατυχήματος) είτε προγραμματισμένη χειρουργική (π.χ σε παγκρεατεκτομή ή σε σπληνικό λέμφωμα) καταλείπει έκπτωση της ανοσίας έναντι συγκεκριμένων βακτηρίων με κάψα: Strep. pneumoniae (πνευμονιόκοκκος), Neisseria meningitides (μηνιγγιτιδόκοκκος), Haemophilus influenzae (αιμόφιλος). Τα δύο πρώτα είναι τα σοβαρότερα και υπάρχει κίνδυνος ταχέως εξελισσόμενης σήψης από αυτά. Για τη πρόληψη αυτής της επιπλοκής συνιστώνται:

  α. τα εμβόλια έναντι πνευμονιοκόκκου (και τα δύο, 13-δύναμο και 23-δύναμο, όπως αναφέρονται πιο πάνω).
  β. τα εμβόλια έναντι μηνιγγιτιδοκόκκου (τόσο το πολυσακχαριδικό όσο και το νεότερο συζευγμένο για τη μηνιγγίτιδα οροτύπου Β που κυριαρχεί στην Ελλάδα).
  γ. το εμβόλιο έναντι αιμοφίλου.
  δ. η άμεση έναρξη αντιβίωσης δραστικής έναντι του πνευμονιοκόκκου (πενικιλλίνη, αμοξυκιλλίνη, Augmentin) με τη πρώτη ένδειξη λοίμωξης, δηλαδή όταν εμφανιστεί πυρετός > 38 oC, και πριν εξεταστεί ο ασθενής από ιατρό.
 • Εμβόλιο HPV (Human Papilloma Virus)

  Συνιστάται σε όλες τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας πριν τα 25 έτη.
 • Εμβόλιο Ηπατίτιδας Β

    Συνιστάται σε όλους τους σεξουαλικά ενεργούς ενήλικες που δεν έχουν εμβολιαστεί μέσω του υποχρεωτικού εμβολιασμού παίδων – εφήβων. Γίνεται σε τρεις δόσεις.
 • Εμβόλιο Ιλαράς

    Λόγω της τρέχουσας επιδημίας ιλαράς, συνιστάται ο εμβολιασμός με μία δόση MMR σε ενήλικες που είναι: φοιτητές, γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, επαγγελματίες υγείας ή ταξιδιώτες σε περιοχές με έξαρση της νόσου. Όσοι έχουν κάνει στο παρελθόν μόνο μία δόση του MMR, ή υποβλήθηκαν σε μέτρηση τίτλου αντισωμάτων και βρέθηκαν μη προστατευτικά (χαμηλός τίτλος), συνιστάται να κάνουν μία δόση εμβολίου.
 • Εμβόλια ταξιδιωτών

    Ανάλογα με τον προορισμό, τη διάρκεια του ταξιδιού και τη κατάσταση υγείας του ταξιδιώτη συνιστώνται διαφορετικά εμβόλια ή χημειοπροφύλαξη (όπως αυτή που δίδεται για πρόληψη της ελονοσίας).
logo1-teliko.jpg
Αλεξάνδρου Σουτσου 24, 1ος οροφος,
Κολωνάκι, Αθήνα
Πλησίον σταθμών Μετρο (Συντάγματος και Πανεπιστημίου)

kpapanikolaou08@gmail.com
κλείστε το ραντεβού σας

Search